Translate

11 Ekim 2023 Çarşamba

Müzik bölümü öğrencileri için mobil uygulama

 

 

 

 

Ücretsiz erişebileceğiniz müzik bilginizi geliştirecek bir playstore uygulaması Perfect Ear! (Skinner’ın programlı öğretim modeli baz alınarak açıklanmıştır)

 

Perfect Ear: https://www.perfectear.app/

Yalnızca App store ve play store'dan ulaşmak mümkündür, içeriği incelenebilecek bir web sitesi erişimi bulunmuyor. Perfect Ear Müzik Teorisini öğrenmek için geliştirilmiş bir yazılımdır. Premium versiyonu da bulunuyor fakat benim deneyimlediğim ücretsiz kısımdı ve böylece temel konuları geçmeden diğer konulara geçemedim. Küçük bilgiler sonrasında uygulama kısmına ağırlık verildiği için asıl hedef olan becerilerin kazandırılmasında başarıya çok yakındır. Nihayetinde yetenek sınavına hazırlanırken deneyimledim ve katkısını görmüştüm. Dezavantajı, türkçe dil desteğinin olmaması.

Müzik Teorisi genel başlığı altında verilen eğitimler; Ear Training (Kulak Eğitimi), Rhythm Training (Ritim Eğitimi), Drills (Solfej eğitimi, yani nota okuma) olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Ek olarak her bir egzersizdeki küçük teori kısımlarından alınarak derlenen, geniş bir bir bilgi kütüphanesi de (Theory) mevcut.  Müzik teorisindeki tüm konular temelde aralıklara dayandığı için programlı öğretimin adımlarına örnek olarak aralıklar egzersizinden devam edeceğim.

1) Küçük adımlar:  Kulak eğitimi bölümünün içindeki aralıklar egzersizinde aralıklarla ilgili temel bilgi theory ksımında veriliyor ve Dictionary kısmında da görsel ve duyum olarak dizek üzerinde gösterimi sunuluyor (olası çıkabilecek sorular ve hangi aralığa tekabül ettiği, duyumu; Tek ses halinde aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı ve armonik yani seslerin aynı anda duyulacağı biçimde)

2) Etkin Katılım: Teori kısmında verilen bu bilgilerin ardından, kolaydan zora gidecek biçimde (2li, 3lü aralıklar vs.) egzersizler çözülüyor (aralıkları duyma, söyleme, okuma egzersizleri ayrı kategorilerde).

3) Anında Geribildirim: Yazılım, egzersizleri çözdüğümüz dakikada hemen o anda geribildirim veriyor, piyanoda yanlış işaretlediğimiz sesleri kırmızı ile doğrusunu yeşil ile gösteriyor. Eğer doğru yapıldıysa yeşil göstermeye devam ediyor (yanlışını göstermeden).

4) Bireysel Hız: Öğrenen, ne kadar egzersiz çözebildiğini, kaç saatini bu yazılımda geçireceğini kendi belirliyor. Ne kadar çok zaman geçirirse, denerse, yanılırsa, o kadar çok başarıya yakın oluyor. Üst üste yanlış yaptığında

5) Başarı: Egzersizi geçme derecesine bir puan veriliyor ve bu puan verilirken; öğrenenin egzersizi çözme hızı, yanlışları ne kadar tekrarladığı dikkate alınıyor ve o egzersizden az bir puan almışsa tekrardan aynı egzersizi çözerek bu skorunu yükseltebiliyor belli bir skora ulaşırsa kilitli egzersizler açılıyor. Böylece bu egzersizlerdeki yanlışları doğrulanana kadar (iyi skor yapana kadar) kilitli egzersizler açılmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

👇🏻 Aşağıda okumak istediğiniz başlığa tıklayın👇🏻